Op maandag 30 juni vond het slotevenement van Toekomstverkenners plaats, een onderzoek naar zakelijke vernieuwing in de cultuursector. Tijdens het slotevenement deelden we de belangrijkste inzichten van het onderzoeksverslag, praktijkvoorbeelden en concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Benieuwd naar het verslag? Je leest het in dit nieuwsbericht.
Samen werken aan zakelijke vernieuwing in de cultuursector
De wereld verandert in rap tempo. Wat het publiek, de samenleving en overheden van culturele organisaties verwachten, verandert continu. De cultuursector heeft een sterke creatieve en vernieuwende kracht en is daarmee van grote waarde voor de samenleving. Maar dat is niet vanzelfsprekend: de sector zelf moet ook continu werken aan vernieuwing om die aansluiting te behouden.
Tot 2020 vond vernieuwing met name plaats in artistieke zin. De coronapandemie zorgde voor een kentering: publieke plekken moesten dicht en cultuurconsumptie vond plaats achter beeldschermen of op afstand. In deze periode ontstonden initiatieven voor zakelijke vernieuwing: de ontwikkeling van nieuwe presentatievormen, andersoortige businessmodellen, nieuwe manieren van organiseren, samenwerken en financieren. Deze initiatieven werden aangejaagd door nieuwe, ad hoc ingerichte subsidieregelingen en ondersteuningsprogramma’s. Nu de pandemie achter de rug is, eindigen veel tijdelijke regelingen. Wat leverden dit soort regelingen op, wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? En wat moet er gebeuren om zakelijke vernieuwing ook in de toekomst te stimuleren en de cultuursector weerbaar en wendbaar te maken in de snel veranderende wereld?
Dat onderzochten Art-up en Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU), Cultuurloket DigitALL, DEN en Platform ACCT, met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bevindingen van deze verkenning zijn gebundeld in dit onderzoeksverslag.
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek? Of wil aan de slag met zakelijke vernieuwing, maar weet je niet waar je moet beginnen?