Het afgelopen half jaar deden Art-up en Cultuur+Ondernemen - met steun van het ministerie van OCW - onderzoek naar zakelijke vernieuwing in de cultuursector. Op maandag 30 juni presenteren we tijdens het slotevenement de resultaten van deze verkenning en wat er nodig is om samen te bouwen aan een toekomstgerichte cultuursector. In dit nieuwsbericht lees je meer over het onderzoek en het programma van het slotevenement.
Waarom dit onderzoek?
Vernieuwende ideeën en plannen zijn onmisbaar voor een sterke en toekomstbestendige cultuursector: ze maken de sector duurzamer, inclusiever en maatschappelijk relevanter. Vorig jaar vestigde Art-up de aandacht hier al op met het seminar over bottom-up innovatie in de cultuursector, waarover Art-up en Cultuur+Ondernemen onder meer dit artikel publiceerden.
De vraag is: hoe benutten we die vernieuwende kracht van de cultuursector om de sector wendbaar en weerbaar te maken? Het is een vraag die we samen met de cultuursector stellen en proberen te beantwoorden in het onderzoek Toekomstverkenners.
Inschrijvingen voor het slotevenement zijn nu geopend!
Ben jij beleidsmaker, fondsmedewerker, werkzaam bij een culturele organisatie, onderzoeker of op een andere manier geïnteresseerd in dit thema? En wil je weten hoe jij zakelijke vernieuwing in de cultuursector kan aanjagen? Kom dan op 30 juni naar het slotevenement van Toekomstverkenners. Tijdens deze inspirerende middag delen we inzichten, praktijkvoorbeelden en concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek: wat is er nodig voor een toekomstbestendige cultuursector?
Zien we je daar?
Datum: maandag 30 juni 2025
Tijd: 13:30 -16:30 uur, met aansluitend borrel
Locatie: Congresgebouw De Vereeniging (Jan van Scorel zaal), Mariaplaats 14 in Utrecht
Deelname is gratis, aanmelden is verplicht
Het programma
13:30 uur - Ontvangst
14:00 uur - Presentatie van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek
14:20 uur - Overhandiging onderzoeksverslag aan het ministerie van OCW
14:30 uur - Best practices aan het woord: hoe stimuleer je zakelijke vernieuwing in de cultuursector?
15:15 uur - Pauze
15:45 uur - Panelgesprek over de kansen van een sectorbrede aanpak
16:15 uur - Afsluiting
16:30 uur - Borrel
Toelichting programma onderdelen
Best practices aan het woord: hoe stimuleer je zakelijke vernieuwing in de cultuursector?
Met vertegenwoordigers van onder andere het Cultuur Innovatiefonds van de Provincie Utrecht, Cultuurloket DigitALL en Art-up gaan we in gesprek over best practices van het stimuleren van zakelijke vernieuwing in de cultuursector. We spreken hen over de noodzaak voor experimenteerruimte, de combinatie van financiële ondersteuning met begeleiding, kennisdeling en netwerkvorming, en de kracht van publiek-private samenwerkingen. Een gesprek vol praktische inzichten en concrete handvatten voor beleidsmakers die werk willen maken van zakelijke vernieuwing en andere geïnteresseerden uit het culturele veld.
Panelgesprek over de kansen van een sectorbrede aanpak
Om structureel vooruitgang te boeken op het gebied van zakelijke vernieuwing is het belangrijk dat de sector gezamenlijk optrekt. Een sectorbrede innovatieagenda kan een centrale rol spelen, als richtinggevend instrument én als middel om de gezamenlijke ambitie kracht bij te zetten. Maar het gaat om meer: het vraagt om samenwerking, gedeeld eigenaarschap en een duidelijke, gezamenlijke stem naar buiten. Tijdens het slotevenement bespreken we hoe we die gezamenlijke aanpak kunnen vormgeven. In een panelgesprek met Titia Haaxma (directeur-bestuurder Cultuur+Ondernemen), Sjoerd Feitsma (directeur Platform ACCT), Astrid Weij (directeur Kunsten ’92) en Anne Schroën (directeur BNA, namens Federatie Creatieve Industrie) zetten we de eerste stap.

Meer over het onderzoek
Het vertrekpunt voor dit onderzoek is de weerbaarheid en wendbaarheid van de cultuursector. Vernieuwende ideeën en plannen zijn onmisbaar voor een sterke en toekomstbestendige cultuursector: ze maken de sector duurzamer, inclusiever en maatschappelijk relevanter.
Dat bleek ook toen in 2020 de coronacrisis aanleiding was voor een stroom van zakelijke vernieuwing. Er kwam aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe presentatievormen, andersoortige businessmodellen, nieuwe manieren van organiseren, samenwerken en financieren. Er werden diverse initiatieven ontwikkeld om zakelijke vernieuwing aan te jagen en de sector toekomstbestendiger te maken, zoals:
- DigitALL, dat zich richt op de digitale transformatie van de sector;
- CIPU, een regionale regeling in de provincie Utrecht ter stimulering van ontwikkeling en experiment;
- Innovatielabs, een landelijke regeling voor innovatieve en experimentele projecten in de cultuursector;
- De Art-up Incubator, een ontwikkelprogramma voor startende organisaties in de cultuursector.
Het afgelopen half jaar inventariseerden Cultuur+Ondernemen en Art-up, in samenwerking met Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU), Cultuurloket DigitALL, DEN en Platform ACCT wat deze aandacht voor zakelijke vernieuwing heeft opgeleverd. Het onderzoek betreft de disciplines: beeldende kunst, musea, dans, muziek, muziektheater, theater, monumentenzorg en archeologie.
Dit resulteerde in een onderzoeksverslag waarin we:
- Terugblikken: welke regelingen voor zakelijke vernieuwing waren er de afgelopen jaren beschikbaar, welke innovatieve projecten heeft dit opgeleverd, en wat voor ondersteuning was er verder voor deze projecten?
- Vooruitkijken: wat kunnen we leren over het effectief stimuleren van vernieuwing in andere sectoren, én de cultuursector? En welke kansen liggen er voor de toekomst?
Cultuur+Ondernemen en Art-up namen het initiatief voor Toekomstverkenners: samenwerken aan cultuurinnovatie. Het ministerie van OCW maakt het onderzoek mogelijk.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek? Schrijf je dan in voor de Toekomstverkenners nieuwsbrief. We delen de voortgang en de resultaten graag met je.
Wil je meer weten of verder praten? We horen graag van je!