Met veel plezier kijken we terug op het allereerste Art-up Seminar met als thema: bottom-up innovatie in de cultuursector. Een uitverkocht huis in A Lab Amsterdam en een enthousiast en betrokken publiek van 100 cultureel ondernemers, makers, instellingen, fondsen en beleidsmakers. In dit bericht lees je meer over het belang van een seminar over bottom-up innovatie in de cultuursector en het programma.

Waarom een seminar over bottom-up innovatie in de cultuursector?

Transformatieve veranderingen ontstaan van onderaf: vanuit mensen die iets uit niets maken, die anders denken, anders organiseren en nieuwe verbindingen leggen. Juist buiten de vaste kaders en de gebaande paden ontstaan echt nieuwe ideeën. Deze ideeën kunnen verschillende vormen krijgen: een project, een beweging, een informeel collectief of een nieuwe organisatie, zoals een culturele start-up. Al deze nieuwe initiatieven samen hebben het potentieel om de cultuursector te versterken en te veranderen: ze maken de sector op termijn duurzamer, inclusiever en maatschappelijk relevanter.

  • Hoe kunnen deze initiatieven van onderaf bijdragen aan systeemverandering?
  • Hoe ziet dit er uit in het culturele veld?
  • Wat kunnen culturele start-ups betekenen voor positieve verandering in de sector?
  • En wat hebben deze kiemen van verandering nodig om te kunnen groeien en bloeien?

Tijdens het Art-up Seminar verkenden we bovenstaande vragen met elkaar in een afwisselend en interactief programma.

Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan DIT ARTIKEL.

campagnebeeld-art-up-seminar-2024

Terugblik: het programma

Opening seminar: Keynote Joost Vervoort (Universiteit Utrecht)

Het seminar werd geopend met een keynote van Joost Vervoort. Hij vertelde ons meer over de transformatieve kracht van creativiteit en het belang van bottom-up initiatieven om grote systeemveranderingen te realiseren. Joost is Universitair Hoofddocent aan het Copernicusinstituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht, waar hij zich specialiseert in systeemtransformatie, toekomstpaden, maatschappelijke verbeelding en de creatieve sectoren. Hij deed spraakmakend onderzoek naar bottom-up systeemverandering en was een van de grondleggers van Seeds of Good Anthropocenes. Tijdens het seminar deelde Joost met ons hoe we naar de cultuursector kunnen kijken door een systeembril en hoe positieve transformatie van onderaf kan worden aangewakkerd.

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-50

Art-up incubator: de lessen van de afgelopen vier jaar

Art-up oprichter Jon Heemsbergen modereerde de dag en vertelde kort over het ontstaan van Art-up en de Art-up Incubator: het eerste start-up incubatorprogramma voor de cultuursector. Hij deelde de lessen en ervaringen uit de afgelopen vier jaar.

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-61

Ontwikkel- en groeikansen voor bottom-up innovatie: Irene Tsitse (Erasmus Universiteit) en anderen

Onderzoekster Irene Tsitse deed bij Erasmus Centre for Enterpreneurship onderzoek naar start-up ecosystemen in verschillende sectoren. Momenteel doet ze promotieonderzoek bij de afdeling Media & Communicatie. Irene verdiepte zich op ons verzoek in support mechanisms voor innovatief ondernemerschap die in de cultuursector toegepast kunnen worden en deelde zowel academische inzichten als aansprekende voorbeelden. Samen met Árpád Gerescey (directeur A Lab Amsterdam) en Joël Dori (Start-up Liasion bij Start-up Amsterdam) brainstormden we over wat haar bevindingen zouden kunnen betekenen voor de toekomst van de cultuursector.

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-153

Het verhaal van Cineville: Thomas Hosman

15 jaar nadat hij met een aantal medestudenten filmplatform Cineville oprichtte, neemt Thomas Hosman dit jaar afscheid als directeur. Hij nam ons mee langs een aantal cruciale succesfactoren en valkuilen in de ontwikkeling van Cineville tot een onmisbare schakel in het Nederlandse filmlandschap. Zo leerde hij ons dat je soms een haas moet zijn en soms een schildpad, maar dat de kunst is om te weten wanneer je welke moet zijn…

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-139-1

Het verhaal van Young Collectors Circle: Nienke van der Wal

Young Collectors Circle inspireert een nieuwe generatie kunstverzamelaars met als motto “Saving the art world - one artwork at a time”. Oprichter Nienke van der Wal vertelde ons hoe zij erin zijn geslaagd te groeien door privaat geld en investeringen aan te trekken en hoe dit ook je eigen zakelijke kwaliteit een boost kan geven.

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-126-1

Op zoek naar financieringskansen voor bottom-up innovatie

Organisaties die op eigen kracht proberen de culturele en creatieve sector ten positieve te veranderen, hebben geld nodig voor hun ontwikkeling en groei. Maar het vinden van die financiering is vaak nog niet makkelijk. Innovaties passen vaak niet in de hokjes en kennen een grote onzekerheid. In een open en constructief gesprek met een aantal experts in (cultuur)financiering en alle aanwezigen verkenden we de mogelijkheden en moeilijkheden van de financiering van bottom-up innovatie en grassroots initiatieven.

We gingen in gesprek met Martine Consten (programmamanager VSB Fonds), Alexander Ramselaar (Adviseur financiering Cultuur+Ondernemen), Henk Christophersen (directeur Fonds21) en Merijn ten Thije (Investment principal DOEN Participaties).

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-83

Art-up Incubator Expo

Daarnaast presenteerden een aantal van onze zeer gewaardeerde Art-up Incubator (oud) deelnemers zichzelf en stelden de aanwezigen een aantal prikkelende vragen: Monique Dikmoet van Stichting SKLNE, Rosa Smook van Het Salon Ateliers Amsterdam, Leonie Kuhlmann van Werkplaats van de Woestijne, Alexander van der Meer van ROEF Amsterdam, Yoon-shik Boxman van Buddy Film Foundation, en Hidde Simons en Nikki M. van Stichting Wild Lam.

artup-2024-copyright-janus-van-den-eijnden-hr-100

Het seminar werd georganiseerd door Stichting Art-up i.s.m. A Lab en Cultuur+Ondernemen.

En mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds.

Partners

A Lab is Amsterdams meest avontuurlijke gemeenschap, broedplaats, buurthuis én podium. Een bont gezelschap van creatieve, innovatieve en sociale initiatieven die onontgonnen gronden verkennen, in Amsterdam en daarbuiten. Een plek voor iedereen die nieuwsgierig is. Ontdek en verbind je met deze gemeenschap van eigenzinnige ondernemers en kleurrijke verhalen.

Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector en financier voor cultureel ondernemers.

portretten-art-up-2023-copyright-janus-van-den-eijnden-low-res-4

Wil je doorpraten over dit onderwerp?

Jon maakt graag kennis met je!

Met scherpe analyses, creatieve oplossingen en een bak aan praktijkervaring is Jon de aangewezen persoon om jou te helpen je vraag scherp te krijgen en een nieuwe strategie te ontwikkelen.

Wil je doorpraten over dit onderwerp of heb je een idee voor een interessante samenwerking? Je kunt contact opnemen met Jon via jon@art-up.nl.