Dit najaar gaan er weer twee Art-up Incubators van start. De Art-up Incubator is uniek in zijn opzet binnen de culturele en creatieve sector. Maar hoe is deze eigenlijk ooit ontstaan? En wat halen deelnemers eruit? Art-up oprichter Anne Houwing beantwoordt 4 vragen over de incubator.

Waarom zijn jullie met de incubator begonnen?

“Op het moment dat Jon Heemsbergen (de mede-oprichter van Art-up) en ik elkaar ontmoetten, werkten we allebei al heel wat jaren in de culturele sector. Een sector waar we veel passie voor voelen, maar die naar ons idee veel te weinig toekomstgericht was. Daar wilden we verandering in brengen! We keken naar sectoren waar succesvol werd geïnnoveerd en zagen dat daar vooral veel werd geïnvesteerd in start-ups. Vernieuwers die sectoren opschudden, nieuwe producten en diensten ontwikkelden, en gevestigde partijen inspireerden om aanbod uit te breiden of door te ontwikkelen. Dat investeren in start-ups gebeurt vooral in de vorm van geld, en middels begeleidingsprogramma’s als incubators en accelerators. Met name de begeleidingsprogramma’s triggerden ons. Programma’s waarin start-ups trainingen en coaching kregen, met als doel om hun kans op succes te vergroten. Zoiets wilden wij ook voor de culturele en creatieve sector!

We lobbyden ons twee jaar een slag in de rondte om een incubator voor de creatieve en culturele sector van de grond te krijgen. Eind 2019 kregen we de handen op elkaar en startte de werving voor de eerste Art-up incubator. Een belangrijke motivator in die eerste periode was de grote verbondenheid die we voelden, en nog steeds voelen, met de doelgroep. We zijn met Art-up zelf immers ook aan het ondernemen en hebben allebei ook in eerdere bedrijven als ondernemer gewerkt. Met de Art-up incubator ontwikkelden we een programma dat we zelf graag hadden doorlopen. Feit dat we ons zo goed konden en kunnen verhouden tot onze doelgroep is volgens mij een belangrijke succesfactor van ons programma.”

Wat zie je dat het oplevert voor deelnemers om mee te doen aan de Incubator?

“Veel ondernemers zitten, zeker in de beginfase van een onderneming, in een sneltrein. Ze denderen van station naar station en hebben vaak niet (voldoende) de tijd om de trein te pauzeren. Om te kijken wat ze doen, waarom ze dat doen en waar ze naartoe willen en hoe ze daar komen. De incubator creëert die tijd en ruimte én reikt ze de tools en theorie aan om hier op een gestructureerde manier over na te denken.

Een ander belangrijk aspect van het programma is dat de deelnemers omringd worden door medeondernemers. De winst die dat oplevert, is enorm en veel groter dan ik me ooit had kunnen voorstellen. De deelnemers zijn vaak elkaars beste spiegel. Er wordt over en weer veel uitgewisseld en de uitwisseling zorgt ervoor dat je het wiel niet elke keer opnieuw hoeft uit te vinden en dat het ondernemen wat minder eenzaam wordt. Want laten we wel wezen: dat kan het soms best zijn!”

Ben jij cultureel ondernemer en spreekt het peer-to-peer leren met mede-ondernemers je aan? Bekijk dan ook eens ons INTERVISIE TRAJECT.

Ook iets voor jou?

Ben jij cultureel of creatief ondernemer en wil jij ook een stap maken in de ontwikkeling van je organisatie én ondernemerschap? Meld je dan nu aan voor de Art-up Incubator!

Benieuwd wat Art-up nog meer voor jou kan betekenen? Neem vooral contact met ons op. Het team van Art-up bestaat uit ervaren trainers en adviseurs die graag met je mee denken.

Wat betekent de incubator voor jou?

“Veel! Al drie edities heb ik als programmacoördinator de reis die de deelnemers afleggen van dichtbij mogen volgen. Telkens weer ben ik verrast door de grote stappen die de deelnemers zetten en de ambitie die ze stuk voor stuk hebben om te werken aan de duurzame, inclusieve en toekomstgerichte cultuur- en creatieve sector. Dat blijft inspirerend en motiverend.

Daarnaast is de incubator het startschot geweest voor de ontwikkeling van Art-up als onderneming. Een bedrijf van waaruit we inmiddels tal van andere activiteiten organiseren, en ons dag in dag uit met een vierkoppig team hard maken voor de vernieuwing van de sector.”

Lees HIER meer over de initiatieven die mee deden aan de Incubator.

Wat hoop je voor de toekomst van de culturele en creatieve sector?

”Ik hoop dat de sector meer en meer gaat omarmen dat we vooruit moeten: de maatschappij staat niet stil en ook deze sectoren moeten constant in ontwikkeling blijven. Door nieuwe presentatievormen te ontwikkelen, digitalisering, de ontwikkeling van creatieve verdienmodellen en door sterke verbindingen te creëren met het publiek en andere sectoren.

Corona gaf momentum, vuur voor verandering, dat vuur lijkt op sommige plekken te doven. Ik hoop dat het ons lukt dat vuur op te blijven stoken. Om voorbij het behoud van dat wat is te kijken en samen te gaan bouwen aan de infrastructuur van de toekomst. De blik naar buiten, bereid om zekerheden los te laten, en het onbekende te omarmen.“

Wil je meer weten over de veranderingen die zich op dit moment afspelen in de cultuursector? Lees hier meer over transities in de cultuursector.

art-up-incubator-training-hi-res-fotografie-lisanne-lentink-9

Anne Houwing in gesprek met een deelnemer tijdens de eerste editie van de Art-up Incubator @Lisanne Lentink

portretten-art-up-2023-copyright-janus-van-den-eijnden-6-2-copy

Wil je doorpraten over dit onderwerp?

Anne maakt graag kennis met je!

Anne voelt feilloos aan wat elk individu nodig heeft om zich verder te ontwikkelen, of het nu gaat om haar collega’s of de deelnemers aan onze groepsprogramma’s.

Wil je doorpraten over dit onderwerp of heb je een idee voor een interessante samenwerking? Je kunt contact opnemen met Anne via anne@art-up.nl.