Lees hier het interview met Dewi van Reijs. Dewi was deelnemer van tweede editie van de Art-up Incubator in maart 2022. In de Art-up Incubator begeleidt Art-up culturele en creatieve ondernemers om een volgende stap te zetten in hun onderneming en ondernemerschap. In dit interview maak je kennis Dewi, haar organisatie en haar ervaringen als cultureel ondernemer.

In 2016 was Dewi Reijs betrokken bij het Nederlands Film Festival om mee te denken over diversiteit. Op dat moment had het fonds contact met tien gevluchte filmmakers, en werd aan Dewi de vraag gesteld of zij deze makers zou willen helpen. “Ik heb toen een soort buddy systeem bedacht. Samen met mijn collega Dennis Overeem, die casting director is geweest en nu regisseur is, zijn we gaan brainstormen over hoe we deze gevluchte filmmakers nou het beste konden helpen. Toen is het idee om een film te realiseren met voor en achter de camera gevluchte collega’s ontstaan. We zijn een crowfunding gestart via Cinecrowd en hebben geld opgehaald om een speelfilm te financieren. In dit proces zijn we een eigenlijk een startloket geworden voor gevluchte filmmakers en acteurs en is Stichting Buddy Film Foundation officieel gestart in 2017.

Het werken met en de inzet voor vluchtelingen kwam bij Dewi niet uit de lucht vallen. “Ik was sowieso al vanuit het vraagstuk inclusie aanwezig bij het Nederlands Film Festival voor Acteursbelangen. De thematiek speelde dus al, niet per se over collega’s met een vluchtelingen achtergrond maar wel over inclusie, omdat er nog te weinig was binnen mijn vakgebied.” Vanuit de stichting zijn twee commerciële takken ontstaan: een productiehuis en een casting bureau. Alle opbrengst die met Buddy Film Casting wordt gegenereerd stroomt terug in de stichting en komt ten goede aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de stichting. Daarnaast zitten er gevluchte acteurs in het casting bestand. Ook bij Buddy Film Productions, de productie tak, wordt gewerkt met makers die aangesloten zijn bij de stichting en komen de opbrengsten ten goede aan de stichting. “Voor opdrachten zijn wij zelf heel duidelijk dat we een groot aantal gevluchte crewleden op set willen hebben. Als ik kijk naar andere projecten is het nog wel weinig gemêleerd, zowel voor als achter de schermen. In de filmindustrie is men gewend om met dezelfde mensen te werken dus het is altijd een spannende stap om voor iemand anders te kiezen. We merken wel dat men er voor open staat.

Meer weten over Buddy Film Foundation? KLIK HIER.

buddy

Met een mooie ideologie en een enthousiast reagerende sector groeit de Buddy Film Foundation. Als start-up zijnde gaat die groei ook gepaard met keuzes maken en organisatorische uitdagingen. “Als de aanvragen binnenkomen is het belangrijk om je bedrijf ook zo in te richten dat je alles kan realiseren, wij moeten die koppeling tussen de aanvraag en ons bestand met professionals maken. Die koppeling is heel belangrijk want als wij een gevluchte maker succesvol kunnen koppelen dan komen daar weer nieuwe kansen uit voort. Je kan iemand steeds aan de hand meenemen maar uiteindelijk wil je natuurlijk dat iemand zelf die samenwerking aan kan gaan. Soms komt iemand na één koppeling bij een klus voor een heel jaar terecht. De connecties die de makers zelf leggen nadat wij de eerste stap zetten zijn dus ook heel belangrijk.

Als groeiende onderneming en vooral als startloket houdt Dewi zich met de Buddy Film Foundation ook bezig met kennisdeling. “Een grote uitdaging is hoe we het succes meten. Hoeveel mensen koppelen we eigenlijk en wordt de sector daardoor ook daadwerkelijk inclusiever. Die data is natuurlijk ook heel interessant voor fondsen en overheden. De opzet voor een systeem om hiervan een goed overzicht te behouden is een stap die we de komende tijd willen zetten.

Als pionier is het daarnaast een kwestie van ontdekken en de weg vrijmaken. Dewi ziet dan ook volop mogelijkheden om door te ontwikkelen en kijkt voor inspiratie onder andere naar Stichting UAF. “Onze aanpak en de tool die wij hebben ontwikkeld is nieuw, daar willen we graag een goed werkend systeem van maken zodat we nog meer mensen kunnen helpen. Binnen Europa zijn wij uniek omdat we echt met professionals uit het veld werken, we zouden dit ook in bijvoorbeeld Parijs of Berlijn kunnen doen. We willen onze methode vastleggen en een blauwdruk ontwikkelen om binnen de sector de processen om met vluchtelingen te werken te verbeteren. De beste manier om te integreren en een nieuw leven op te bouwen is volgens ons door aan het werk te gaan. Werk biedt iemand stabiliteit, inkomen, sociale contacten, ontplooiing en een bepaalde sociale status.

Benieuwd naar de andere deelnemers van deze Incubator? Lees hier ook het interview met Janko Bartelink van STUDIO Z.

buddy2
dewi-reijs

Startloket voor gevluchte filmmakers en acteurs

"Samen met mijn collega Dennis Overeem zijn we gaan brainstormen over hoe we deze gevluchte filmmakers nou het beste konden helpen. Toen is het idee om een film te realiseren met voor en achter de camera gevluchte collega’s ontstaan."

Dewi Reijs

CEO Buddy Film Foundation

Bekijk hier alle oud-deelnemers van de Incubator

Ook iets voor jou?

Ben jij cultureel of creatief ondernemer en wil jij ook een stap maken in de ontwikkeling van je organisatie én ondernemerschap? Meld je dan nu aan voor de Art-up Incubator!

Benieuwd wat Art-up nog meer voor jou kan betekenen? Neem vooral contact met ons op. Het team van Art-up bestaat uit ervaren trainers en adviseurs die graag met je mee denken.