Lees hier het interview met Laura van de Voort en Lyke Poortvliet . Laura en Lyke waren deelnemers van tweede editie van de Art-up Incubator in maart 2022. In de Art-up Incubator begeleidt Art-up culturele en creatieve ondernemers om een volgende stap te zetten in hun onderneming en ondernemerschap. In dit interview maak je kennis Laura en Lyke, hun organisatie en hun ervaringen als cultureel ondernemers.

Ruim twintig jaar geleden begonnen Laura van de Voort en Lyke Poortvliet hun avontuur in de evenementensector. Een sector die er toen nog heel anders uitzag; mét zeeën van plastic bekers en zonder duurzaamheidsagenda. Daar brengen Lyke en Laura nu al zo’n tien jaar verandering in met het streven de sector te verduurzamen op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

Na haar studie vrijetijdsmanagement was Laura als Head of Events bij Extrema verantwoordelijk voor grote festivals zoals Extrema Outdoor en Solar Weekend. In die periode begon ook haar interesse in verduurzaming: “Vanuit een intrinsieke motivatie ben ik daar toen ook al gestart met verduurzamen. Ik kwam er al vrij snel achter dat er veel mogelijk was, maar dat je wel moet weten wat je moet doen, en die kennis was nog niet makkelijk beschikbaar waardoor het toen een stuk ingewikkelder voelde.” Vanuit die ervaring is Green Events gestart in 2014. Een kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. “Door onze kennis te delen willen we voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden.

Meer weten over Green Events? KLIK HIER.

green-events

Volgens Green Events is de festivalsector dé plek om verduurzaming door te voeren, niet alleen omdat beide eigenaren in deze sector gestart zijn maar ook omdat de festivalsector open staat voor veranderingen en hierin voorop loopt. Zo vertelt Laura: “Je ziet dat de festivalsector voorloopt op bijvoorbeeld sport en zakelijke evenementen. Dit komt doordat in de festivalsector veel eigenaren, die kunnen beslissen over verandering, direct aan het roer zitten. Bij sportevenementen zitten daar vaak bureaus tussen. Dan mis je in sommige gevallen de intrinsieke motivatie. De festival sector kan daarom fungeren als een soort proeftuin en een voorbeeldfunctie aannemen.” Lyke vult aan: “Evenementen zijn bij uitstek plekken waar ruimte is voor vernieuwing. Een plek om nieuwe dingen uit te proberen maar ook om een nieuwe cultuur te starten, ideeën te delen of mensen te inspireren. Er ligt ook een kans bij de voorbeeldfunctie die een evenement kan zijn voor haar bezoekers. In die zin vind ik dat meer evenementen een grote maatschappelijke rol kunnen spelen op duurzaam, sociaal en ecologisch vlak. Die verantwoordelijkheid nemen ze nog niet allemaal, maar wij zien dat dit wel kan. Stel je voor dat een evenement in het klein kan laten zien welke veranderingen er in de wereld ook plaats kunnen vinden. Een mooi streven maar dan moet je als evenement wel je eigen zaken op orde hebben en daar willen wij een grote rol in spelen.

De impact die Green Events maakt willen zij ook vergroten door verder te kijken dan de koplopers. Laura: “Ons doel is om te versnellen, de koplopers zijn al goed bezig maar veel evenementen staan nog maar aan het begin. Uiteindelijk zullen ook de achterblijvers aangesproken worden door veranderingen in regelgeving en het geluid vanuit de publieke opinie. Men vindt er tegenwoordig echt wat van als je op een evenement door een berg bekers moet lopen. Ook de achterlopers moeten sneller overstag gaan. Wij zijn daarom continu op zoek naar manieren om dat proces te versnellen, om juist die mensen aan te spreken."

Lyke vult aan: “In de culturele sector zijn de afgelopen jaren twee codes ontwikkeld. De Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie, duurzaamheid mist daar totaal in. Er zit nog een gat dat gevuld moet worden zodat ook de culturele sector bewogen wordt om te verduurzamen.

pitch-25-mei-art-up-x-green-events-v8.003

Op de vraag: ‘Waarom zou je dan überhaupt nog evenementen organiseren?’ die in het gesprek over verduurzaming van de sector vaak gesteld wordt heeft Green Events een duidelijk antwoord: “Evenementen en festivals zijn een unieke plek voor verbinding, anders dan thuis of op werk, er ontstaat een nieuwe wereld waarin van alles mogelijk is. Het geeft kleur aan het leven en kleur is belangrijk. Dit is ook extra duidelijk geworden door de corona periode waarin die mogelijkheid er niet was.

Opweg naar een beter ingelichte en toekomstbestendige sector wil Green Events ervoor zorgen dat professionals werkzaam in de sector via hun platform tools aangereikt krijgen om actief te werken aan de verduurzaming van festivals en evenementen. Hierbij heeft Green Events ondervonden dat het belangrijk is om kennis te delen, Lyke: “Er is op sommige vlakken nog onwetendheid over wat nou impact maakt. Men weet niet zo goed waar te beginnen en pakken het dan verkeerd aan. Een paperless office inrichten op een festival heeft bijvoorbeeld niet zoveel impact terwijl een groot deel van je catering vegetarisch maken wel een groot verschil kan maken.” Als het aan Green Events ligt is er geen excuus meer en kan iedereen meedoen, als je zelf niet weet hoe, dan bieden zij de handvaten en de experts aan om de antwoorden te vinden.

Benieuwd naar de andere deelnemers van deze Incubator? Lees hier ook het interview met Dewi Reijs van BUDDY FILM FOUNDATION.

lyke-laura_greenevents

Voor meer verduurzaming in de evenementenbranche

"Evenementen zijn bij uitstek plekken waar ruimte is voor vernieuwing. Een plek om nieuwe dingen uit te proberen maar ook om een nieuwe cultuur te starten, ideeën te delen of mensen te inspireren."

Laura van de Voort en Lyke Poortvliet

Oprichters Green Events

Bekijk hier alle oud-deelnemers van de Incubator

Ook iets voor jou?

Ben jij cultureel of creatief ondernemer en wil jij ook een stap maken in de ontwikkeling van je organisatie én ondernemerschap? Meld je dan nu aan voor de Art-up Incubator!

Benieuwd wat Art-up nog meer voor jou kan betekenen? Neem vooral contact met ons op. Het team van Art-up bestaat uit ervaren trainers en adviseurs die graag met je mee denken.