Art-up Incubator deelnemer: Mooiedingenmakers

Afgelopen september is er weer een nieuwe Art-up Incubator gestart. In deze vierde editie begeleidt Art-up de komende maanden vijf deelnemers om een volgende stap te zetten in hun onderneming en ondernemerschap. Tijdens verschillende trainingsdagen, intervisiesessies en coachingmomenten werken deelnemers aan het aanscherpen van hun waardepropositie en positionering, het opzetten van een duurzaam financieringsmodel en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. In deze reeks maak je kennis met de deelnemers van het programma, hun organisaties en hun ervaringen als cultureel ondernemer.

In dit blog gaan we in gesprek met Henk Rigters, een van de oprichters van Mooiedingenmakers. Mooiedingenmakers is hét creatieve netwerk van Noord-Nederland dat door middel van projecten, kennisdeling en events zzp'ers stimuleert om zich te ontwikkelen in hun ondernemerschap. 

Het netwerk is ontstaan vanuit een behoefte om makers in het Noorden van Nederland meer zichtbaar te maken, vertelt Henk: “We zagen dat makers uit Noord Nederland niet goed zichtbaar waren en daardoor lastig werk vonden, ondanks het feit dat er wel genoeg werk was. Door makers uit Noord Nederland te verbinden in een netwerk, hopen we de zichtbaarheid van makers uit de regio te verbeteren en daarmee meer opdrachten te genereren voor de leden van ons netwerk.”

Het is geen toeval dat Mooiedingenmakers zich met deze missie juist in Noord Nederland heeft gevestigd. “Het noorden is schitterend. Niet voor niets zijn mensen hier het gelukkigst. Maar hoe komt het dan dat veel creatieven toch wegtrekken uit het Noorden? Wij zijn van mening dat de verbondenheid die makers onderling met elkaar en de sector voelen hierbij een rol speelt. In tegenstelling tot de Randstad, waar veel creatieve netwerken zijn opgetuigd, zijn veel makers in Noord Nederland niet verenigd. Daarom vormen we met Mooiedingenmakers een goed zichtbare club van mensen die mooie dingen maken.”

Met die insteek hoopt Mooiedingenmakers het noorden als meest creatieve regio van Nederland op de kaart te zetten: “Het zou gaaf zijn als de rest van het land gaat denken: ‘Ik weet niet wat ze daar in de koffie doen, maar damn, er gebeuren daar echt vette dingen!”

Om deze droom te verwezenlijken steekt Mooiedingemakers de handen uit de mouwen. Zo lanceerde Mooiedingenmakers in 2022 UNLOCK: een jaarlijks evenement waarmee creatieve freelancers op een laagdrempelige manier aan duurzame uitdagingen van lokale organisaties worden gekoppeld. “De eerste editie in het Grand Theatre van Groningen was echt te gek. Mooie aankleding, goede presentatie en een fijne sfeer: precies wat we voor ogen hadden. Het evenement werd zowel door de aanwezige makers en bedrijven, als door onze opdrachtgevers goed ontvangen.”

Successen zoals deze dragen bij aan de groei van Mooiedingenmakers, maar die groei brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: “We komen nu op een punt dat we schipperen tussen start- en scale-up. Dat betekent groeipijnen in je organisatie. Hoe ga je daar mee om? Hoe los je het op? Op welke manier blijven we trouw aan de identiteit en kernwaarden van onze organisatie?”

In het Incubator programma hoopt Henk meer inzicht te krijgen in zijn rol en positie als ondernemer in de cultuursector: “Voor mijn bedrijf wil ik ontdekken waar de kansen op groei en ontwikkeling liggen. We zijn de fase van start-up wel voorbij en moeten nu zorgen dat we financieel gezond zijn, zodat we op een gezonde manier kunnen blijven bestaan. Maar ik hoop ook beter inzicht te krijgen in wat ik kan betekenen als ondernemer in mijn organisatie.”

Benieuwd naar de andere deelnemers van de Incubator? Lees hier ook het interview met Annette Knol van FAAM en Maaike Meindertsma van WILLOW Online Art Space.

Ben jij cultureel of creatief ondernemer en wil je een stap maken met de ontwikkeling van je organisatie én ondernemerschap? Meld je dan nu aan voor de Art-up Incubator!