Art-up Incubator deelnemer: WILLOW Online Art Space

Afgelopen september is er weer een nieuwe Art-up Incubator gestart. In deze vierde editie begeleidt Art-up de komende maanden vijf deelnemers om een volgende stap te zetten in hun onderneming en ondernemerschap. Tijdens verschillende trainingsdagen, intervisiesessies en coachingmomenten werken deelnemers aan het aanscherpen van hun waardepropositie en positionering, het opzetten van een duurzaam financieringsmodel en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. In deze reeks maak je kennis met de deelnemers van het programma, hun organisaties en hun ervaringen als cultureel ondernemer.

Deze week vertellen we je meer over WILLOW Online Art Space, een platform dat digitale tentoonstellingen organiseert in de online-wereld. WILLOW maakt het mogelijk voor kunstenaars om te experimenteren met hun werk in een 3D-omgeving en ontwikkelt daarmee een immersieve digitale ervaring voor het publiek buiten de grenzen van de fysieke wereld.

Maaike Meindertsma, mede oprichter van WILLOW en deelnemer van ons incubator programma, vertelt ons over de start van WILLOW: “Het idee voor WILLOW ontstond tijdens de COVID-19 pandemie, toen ik samen met mede-oprichters Jens Huls en Martina Denegri opmerkte dat onze kunstwerken tijdens een online tentoonstelling met afbeeldingen en video’s niet volledig tot hun recht kwamen. Zo kwamen we op het idee voor een online kunstruimte, waar de kunstenaar digitale kunst in een digitale wereld tentoon kan stellen, om ervoor te zorgen dat het publiek de kunst door het scherm niet zou ervaren als “tweedehands”.”

Dit leidde uiteindelijk tot de eerste tentoonstelling ‘Together ApART’, waarin negen beginnende kunstenaars werk maakten voor een online 3D-tentoonstellingsruimte. “Tijdens de productie van ‘Together ApART’ ontdekten we de grenzen van de op het eerste gezicht grenzeloze wereld van het digitale, bijvoorbeeld op het gebied van navigatie, zware bestanden en toegankelijkheid op verschillende apparaten. De tentoonstelling riep daarnaast ook vragen op over archiveren en de veranderende rol van technologie en digitale media in de kunst- en cultuursector.

Daarom wil WILLOW met haar platform niet alleen presentaties in de digitale wereld mogelijk maken, maar ook kritisch en reflectief op deze digitale wereld reageren door middel van (artistiek) onderzoek. Daarmee onderscheidt WILLOW zich binnen het groeiende aanbod van online kunst ervaringen.

Recente technologische ontwikkelingen, zoals Web 3.0, bieden kansen in het creëren van nieuwe ruimtes en immersieve ervaringen door VR/XR. Door de snelle ontwikkeling van deze technologieën en de toenemende groei van aanbieders zit een uitdaging om ons als organisatie te onderscheiden en relevant te blijven.”

Martina Denegri

Jens Huls

Maaike Meindertsma

Als jonge organisatie kan het soms nog lastig zijn om de juiste middelen interne structuren te vinden, vertelt Maaike: “Binnen onze start-up is er veel energie en enthousiasme om aan de slag te gaan, maar als kunstzinnig team missen we af en toe de nodige kennis, bijvoorbeeld op het gebied van organisatiestructuren en financiën. Binnen de Incubator krijgen we handvatten aangereikt om stappen te zetten naar een duurzame organisatie.”

Zo biedt de Incubator de oprichters van WILLOW inzichten in de kernwaarden en waardepropositie van WILLOW. Daarnaast leert de Incubator ze om een shift te maken naar het denken voor de lange termijn en verduurzamen en professionaliseren van de organisatie en financiële structuur. 

Benieuwd naar de andere deelnemers van de Incubator? Lees hier het interview met Annette Knol van FAAM en het interview met Henk Rigters van Mooiedingenmakers.

Ben jij cultureel of creatief ondernemer en wil je een stap maken met de ontwikkeling van je organisatie én ondernemerschap? Meld je dan nu aan voor de Art-up Incubator!